Skiffertak - Takskiffer på tak
Skiffertak - Lång erfarenhet och kunskapen som krävs
Vid renovering av skiffertaket monteras takskiffret ner varsamt och vi river bort den gamla takpappen, sedan går vi igenom underlagsbrädorna (läkten) och gör en bedömning ifall panelen har kvar sin hållfasthet samt ifall det förekommer några rötskador. I de flesta fallen är det bara den galvade spiken som har börjat rosta efter att ha suttit på taket i 80-100 år. Cirka 10% av den gamla stenen går sönder och behöver kompletteras, då använder man i möjligaste mån takskiffer från samma brott i samma kulör.
Kompletterande takskiffer när vi ska lägga skiffertak
Kompletterings takskiffer är något som vi har i lager, det är antingen ny sten eller nedmonterade skifferplattor från ett äldre skiffertak som har legat i flera årtionden. De mest vanliga skiffersorterna i Sverige är Gryhytteskiffer, Dalslandsskiffer och Glavaskiffer. Det har funnits ett tiotal skifferbrott i Sverige men de ovannämnda är de vanligaste som brutit takskiffer. Idag bryts det tyvärr inte ny takskiffer i Sverige.
Skiffer, möjligheternas material med lång livslängd!
Takskiffer är skivor av sten som används till taktäckning. De tillverkas huvudsakligen av lerskiffer eller glimmerskiffer. Man började använda sig av skiffersten som takmaterial redan på 1700-talet, främst var det huvudbyggnaderna på herrgårdar och kyrkor som tidigt fick skiffertak.
Nu för tiden är skiffret för alla, man ser skiffertak och skifferfasader över hela Sverige.
Genom att lägga skiffer plattor på husets tak eller fasad ökar du livslängden på husets ytskikt med minst 75 år.
Skiffer har en naturlig motståndskraft mot alger och mossa, vilket gör det nästintill underhållsfritt.
Infästningarna vi använder på plattorna är syrafasta rostfria spikar eller krokar av samma material.
Vad kostar det att lägga skiffertak?
Går ni i tankar att lägga ett skiffertak och skifferfasad och vill ha ett kostnadsförslag? Kontakta oss för offert.